Merhabalar. Bu yazıda nohut suyundan yapılan aquafaba nedir ve nerelerde kullanılır sorularına karşılık bulabilirsiniz. Ayrıyeten vegan beslenenler ve yumurtaya alerjisi olanlar için günü kurtaracak birbirinden lezzetli aquafaba ile yapılan tanımları listeledim.
Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
Aquafaba nedir?
2015 yılında keşfedilen aquafaba, su ve bakliyat sözlerinin birleşiminden meydana gelen İngilizce bir sözdür. kısaca konserve nohut suyudur ve besinleri birbirine bağlayan bir besin hususudur. Bilhassa vegan beslenmede yumurta vazifesini taşır. Yumurtanın kullanıldığı tanımlarda kullanıma uygundur.
Aquafaba, vegan beslenmelerde yumurta için bir alternatiftir.
Aquafaba yalnızca nohut değil fasulyenin de suyundan hazırlanabilir. Yeni bir besin olduğu için araştırmalar devam etse de incelemelerde aquafabanın 1 yemek kaşığında ortalama 5 kalori olduğu bulunmuştur. Ayrıyeten köpürme özelliği de bulunan aquafaba, yumurta akı kadar yararlı bir besin suyudur.
Aquafaba ile tatlı, sos ve krema yapabilirsiniz.
Aquafaba ile kek, waffle, tatlı ve daha pek çok yiyecek hazırlayabilirsiniz. Yumurta eklemeyeceğiniz mayonez ile vegan bir sos hazırlayabilirsiniz. Vanilya ve şeker ile çırpılan aquafabadan tatlı tanımlarında kullanmak üzere krema yapabilirsiniz. Vegan beslenenler ve yumurtaya alerjisi olanlar için mükemmel bir alternatif olan aquafabayı tariflerinizde kullanabilirsiniz. İşte aquafaba ile yapacağınız tarifler;
1. Aquafaba Kakaolu Kek
Malzemeler:
Aquafaba için:
Kek için:
3 yemek kaşığı üzüm pekmezi
4 yemek kaşığı zeytinyağ
1 Türk kahvesi fincanı su
1 su bardağı +2 yemek kaşığı un
1 paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı ham kakao
Aquafaba Kakaolu Kek Nasıl Yapılır?
1. Nohutu bir gece evvelden suya koyun.
2. Sonraki gün suyunu süzün ve 3 su bardağı pak su koyup haşlayın.
3. Haşlanan nohutları suyun içinden alın ve suyun ılınmasını bekleyin.
4. Ilınan nohut suyunu mikserle köpük kıvamına girene kadar çırpın.
5. Başka bir kapta pekmez ve yağı karıştırın. Kakao, un ve suyu ekleyip tekrar karıştırın.
6. Köpük kıvamına gelmiş aquafabayı kaşıkla ekleyin.
7. Daha sonra tüm hamuru 1 dakika kadar mikserle çırpın.
8. Kek kalıbını yağlayıp karışımı boşaltın ve 180 derecede evvelden ısıtılmış fırında 35 dakika pişirin.
2. Aquafaba Collagen Mousse
Malzemeler:
Aquafaba için:
1 su bardağı nohut
2 su bardağı su
Collagen mousse için:
70 gr bitter çikolata (%70)
70 gr sütlü çikolata
1 çay kaşığı dolusu Renevalife vanilla latte
1 çay kaşığı Renevalife kakaolu
Aquafaba Collagen Mousse Nasıl Yapılır?
1. Nohutu bir gece evvelden suya koyun ve sonraki gün suyunu süzün. Nohutu 2 bardak su koyup güzelce yumuşayana kadar haşlayın.
2. Haşlanan nohutun suyunu başka bir kaba süzün.
3. Ilınınca mikserle en az 10 dakika köpük köpük olana kadar çırpın.
4. Bu müddette çikolataları benmari usulu eritin. Eriyen çikolataya kolajenleri ekleyip karıştırın.
5. Köpüren nohut suyundan üstte kalan köpükleri kaşıkla alıp çikolataya ek edin ve alttan üste yanlışsız köpüğü söndürmeden karıştırın.
6. Çikolatalı karışımı ufak servis bardaklarına 3 kaşık olacak formda boşaltın.
7. Buzdolabında 1 saat beklettikten sonra servis yapın.
3. Vegan Vişneli Bademli Kek
Malzemeler:
1 su bardağı aquafaba
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı portakal suyu
2 su bardağı çavdar unu
1 su bardağı badem unu
1 çay bardağı hindistan cevizi şekeri
1 adet portakal kabuğu rendesi
50 gram badem
1 çay kaşığı vanilya özütü
1 çay kaşığı tarçın
Vegan Vişneli Bademli Kek Nasıl Yapılır?
1. Fırını 180 dereceye ayarlayın ve bir kapta aquafaba ve hindistan cevizi şekerini çırpın.
2. Portakalın kabuğunu rendeleyin ve suyunu sıkın. Zeytinyağı, portakal suyu, vanilya ve portakal kabuğunu karışıma ekleyin.
3. Farklı bir kapta kabartma tozu, tarçın ve çavdar ununu karıştırıp elekten geçirin. Badem unuyla birlikte katı karışımı sıvı karışıma ekleyin. Bademleri kabaca doğrayın, üzerine koymak için birazını ayırın, kalanını kek karışıma ekleyin.
4. Yağlı kağıt serdiğiniz ya da uygunca yağladığınız fırın kabına alın ve üzerine vişneleri dizin, bademleri serpin.
5. 30-35 dakika kadar denetim ederek pişirin. Kesmek için kesinlikle ılınmasını bekleyin.
4. Vegan Tahinli Çikolatalı Blondie
Malzemeler:
1 su bardağı aquafaba
3/4 su bardağı tahin
2 yemek kaşığı yerfıstığı ezmesi
1.5 su bardağı çavdar unu
Yarım su bardağı hindistan cevizi şekeri
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı vanilya özütü
1 tutam tuz
70 gram bitter çikolata
Vegan Tahinli Çikolatalı Blondie Nasıl Yapılır?
1. Fırını 180 dereceye ayarlayın.
2. Tahin, yer fıstığı ezmesi ve vanilya özütünü karıştırın. Başka bir kapta un, kabartma tozu ve tuzu karıştırıp elekten geçirin.
3. Öteki bir kapta da aquafaba ve hindistan cevizi şekerin çırpın. Çikolatayı küçüklü büyüklü kabaca doğrayın.
4. Çikolata hariç tüm materyalleri birleştirin ve en son çikolatayı ekleyip karıştırın.
5. Yağlı kağıt serdiğiniz fırın kabına alın ve 30-35 dakika kadar denetim ederek pişirin. Kesmek için soğumasını bekleyin.
5. Yumurtasız Mayonez
Malzemeler:
Yumurtasız Mayonez Nasıl Yapılır?
1. Zeytinyağı hariç tüm gereçleri mutfak robotunda karıştırın.
2. Karışıma zeytinyağını da ekleyip mayonez kıvamına gelene kadar düşük süratte mutfak robotundan geçirin.
3. Bu karışımla 1 bardaktan biraz fazla mayonez elde edebilirsiniz.
6. Aquafaba Pasta Kreması
Malzemeler:
Aquafaba için:
1 su bardağı kuru nohut
4 su bardağı içme suyu
Krema için:
1 su bardağı aquafaba
2 yemek kaşığı organik elma suyu konsantresi
1 çay kaşığı şekersiz saf vanilya tozu
1/2 çay kaşığı limon suyu
Aquafaba Pasta Kreması Nasıl Yapılır?
1. Yıkadığınız nohutları düdüklü tencerede içme suyuyla yarım saat haşlayın. Soğuduktan sonra nohutları suyuyla birlikte buzdolabında 1 gece bekletin.
2. Sonraki gün nohutların suyunu süzün.
3. Krema için bir su bardağı aquafabayı derin bir kapta beyaz köpük halini alana kadar mikser ile çırpın.
4. Elma suyu konsantresi ve vanilyayı yavaşça ekleyerek çırpmaya devam edin. En son limonu ekleyerek büsbütün karışana kadar çırpın.
5. Kremayı beyaz renk dışında kullanmak için tarçın, ham kakao yahut keçiboynuzu unu ekleyerek renklendirebilirsiniz. Pasta, kek yahut meyve salatası üzerine kremşanti üzere kullanabilirsiniz. Tatlıların üzerinde kaymak yerine servis edebilirsiniz.
7. Gazozlu Kek
Malzemeler:
Gazozlu Kek Nasıl Yapılır?
1. Aquafabayı beyaz bir köpük elde edene kadar mikser ile 10 dakikaya yakın çırpın.
2. Köpüğün içine şekeri ilave edip bir kaç dakika daha çırpın. Gazoz ve sıvı yağı ek edip biraz daha çırpın.
3. Son olarak un, vanilin ve kabartma tozunu da elekten geçirerek karışıma ekleyin ve tel çırpıcıyla karıştırın.
4. Yağladığınız kek kalıbına karışımı döküp evvelce ısıtılmış 180 derece fırında pişirin.
5. Yaklaşık 30 dakika sonra denetim etmeye başlayabilirsiniz. İçine batırdığınız kürdan pak çıkarsa kek pişmiş demektir.
8. Yumurtasız Omlet
Malzemeler:
1 su bardağı haşlanmış nohut
Yarım silme çay kaşığı kabartma tozu
1 küçük soğan
1 diş sarımsak
1 çay bardağı doğranmış mantar
1 orta uzunluk havuç
Kimyon
Karabiber
2 çorba kaşığı nohut suyu (aquafaba)
İsteğe nazaran salça
Üzerine maydanoz
Yumurtasız Omlet Nasıl Yapılır?
1. Nohut, kabartma tozu ve aquafaba karışımını karıştırıcıdan geçirin.
2. Tavaya ısıttığınız sudan biraz ek edin. Doğradığınız soğan, sarımsak, mantarı ve rendelediğiniz havucu salça ile bir arada ek edin.
3. Tavanın ısısında suyunu güzelce çekene kadar karıştırın.
4. Daha sonra nohut karışımını tavaya ek edin ve tüm gereçleri karıştırın.
5. Karışımı kızarıncaya kadar tavada tutun. Tavadaki karışımı aykırı çevirip üstte kalan kısmını da birebir biçimde pişirin.
9. Vegan Mereng
Malzemeler:
10 yemek kaşığı aquafaba
3/4 su bardağı pudra şekeri
1 tatlı kaşığı taze limon suyu
1 tatlı kaşığı nişasta (buğday yahut mısır nişastası olabilir)
Bıçağın ucuyla toz vanilya yahut 1 tatlı kaşığı şekerli vanilin
Vegan Mereng Nasıl Yapılır?
1. Aquafaba ve limon suyunu derin bir kapta yoğunlaşana kadar çırpın.
2. Çırpmaya devam ederek pudra şekerini azar azar ekleyin.
3. Nişasta ve vanilyayı da ekleyip kaşıkla bir yere koyunca yayılmayacak kıvama gelene kadar çırpın3
4. Karışımı yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye tatlı kaşığıyla kesim modül koyun ve 120 derecede alt üst ayarda evvelden ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin.
5. Daha sonra ısıyı 100 dereceye düşürüp varsa fan ayarına getirin ve 1 saat kuruyana kadar daha pişirin.
6. Isıyı sıfırlayıp fırının kapağını soğuyana kadar açmadan bekletin.
10. Damla Çikolatalı Vegan Kurabiye
Malzemeler:
1/2 çay bardağı aquafaba
1/2 su bardağı un
2 su bardağı fındık yahut badem unu
1/2 su bardağı hindistan cevizi şekeri
1/2 çay bardağı bitter damla çikolata
1/2 paket kabartma tozu
1/2 çay bardağı hindistan cevizi yağı
1 paket vanilin
Damla Çikolatalı Vegan Kurabiye Nasıl Yapılır?
1. Bir kabın içinde bütün kuru materyalleri (aquafaba ve hindistan cevizi yağı dışında tüm malzemeler) karıştırın.
2. Başka bir kapta nohut suyunu mikserle evvel düşük sonra yüksek devranda çırpın. Tabanında hiç su kalmayacak, mikseri çıkardığınızda küçük tepecikler oluşacak.
3. Köpürttüğünüz nohut suyunun içine sıvı hindistan cevizi yağını dökün ve kısa mühlet çırpın.
4. Kuru materyallerin üstüne bir kaşık yardımıyla köpükten koymaya başlayın ve karıştırın. Hamurunuz toparlanana kadar devam edin. Hamur kabın kenarlarına yapışmayacak ve tek bir kesim haline gelebilecek kadar sıvı ekleyin. Bu kıvama gelince sıvı/köpük eklemeyi bırakın.
5. Güzelce karıştırdığınız hamurun üstünü örtüp buzdolabına alın ve yarım saat dinlendirin.
6. Yarım saatin sonunda fırının ısınması için 180 derecede çalıştırın. Hamuru dolaptan çıkarın.
7. Hamurdan bir dondurma kaşığı ya da tatlı kaşığı yardımıyla yuvarlak modüller koparın ve elinize alın. Kesimleri elinizde biraz yuvarlayıp tepsiye koyun ve yavaşça bastırarak yassılaştırın.
8. Tepsiyi fırına verin ve 12 – 15 dakika sonra denetim edin. Kenarları yoğunlaşmaya başlayınca fırında çıkarın ve 10 dakika dinlendirip servis edin.
?
Siz daha evvel aquafabayı denediniz mi? Yorumlarınızı bekliyorum.